Ikan Goreng Mangga

 

Bahan-bahan

 

  • Untuk ikan, digoreng
  • Seekor ikan
  • sedikit garam
  • sedikit lada putih
  • sedikit serbuk perasa jika suka
  • satu biji telur
  • tepung jagung
  • untuk sos
  • 1 sb madu
  • 1 sb sos tiram
  • 1/2 sk blackpepper
  • 2 sb mango chutney
  • 1 cawan air
  • 1 sb tepung jagung
  • untuk manga
  • 1 1/2 biji mangga, diparut
  • 3 sb sos ikan
  • 3 sb lime juice
  • 1 sb gula
  • 2 ulas bawang putih
  • sedikit daun ketumbar dihiris
  • 4 biji cili padi, boleh diubah mengikut selera
  1. Sapukan garam, lada putih dan sedikit perasa (jika suka) pd ikan. Perap sekejap.
  2. Celup ikan dalam telur yang dipukul sedikit.
  3. Golekkan di dalam tepung jagung dan goreng dalam minyak yg banyak sehingga garing. Toskan.
  4. Sediakan sos utk ikan. Campur semua bahan kecuali tepung jagung dlm mangkuk. Panaskan di dlm kuali. Bila mendidih, tambahkan tepung jagung yg dibancuh dgn sedikit air. Biarkan pekat sedikit dan angkat.
  5. Sediakan mangga. Campur semua bahan dlm mangkuk dan rasakan dgn gula.
  6. Bila semua dah siap, tuangkan sos di atas ikan. Kemudian, letakkan pula mangga. Seperti dalam gambar
  7. Siap 

 

Sumber : http://www.blogresipi.com/2009/07/29/ikan-goreng-mangga/

 

 

Aktiviti Terkini PUSPANITA KPDNKK


Gerai Jualan Puspanita KPDNKK

    Tarikh: Setiap Hari Selasa

    Tempat: Ruang Legar Kedai Koperasi & Kafeteria